5 Mart 2013 Salı

İzole Kanallı Osiloskop: Topraksız Ölçüm Yöntemi

İzole Kanallı Osiloskop: Topraksız Ölçüm Yöntemi
Elektroniktekisınırsız gelişmeler beraberinde bu sistemleri ölçmek için gerekli olan ölçüm cihazları teknolojilerinin gelişmesini ve bunun yanında ürünlerin kullanım alanlarının da sürekli gelişmesini sağlamaktadır. Mühendis ve teknik elemanların vazgeçilmez ürünlerinden biri de osiloskoptur.
Klasik anlamda osiloskop ile ölçüm yapılması için ölçüm noktası ve bunun yanında toprak noktası gereklidir. Fakat gelişen ölçüm yöntemleri ve ürünler ile diferansiyel ölçüm metodu ortaya çıkmış ve izole kanallı osiloskoplarüretilmiştir. Hantek firması bu tür ölçülmesi zor alanlar için izole girişli El TipiHantek DSO1000S serisi osiloskopları üretmiştir. El tipi olması sebebiyle ölçümlerinizin sınırını kaldırmıştır.
Diferansiyel ölçüm metodunda her iki nokta da toprak potansiyelinde değildir. Toprak noktası toprak seviyesinden çok daha yüksek seviyede olabilir. Fakat diferansiyel ölçümü için gerekli olan diferansiyel problar fiyat/performans açısından pek cazip gelmemektedir.
Yeni teknoloji olan izole girişli osiloskoplar ile hem diferansiyel prob karmaşası ortadan kaldırılmış, kullanım kolyalığı sağlamış, hemde fiyat/performans açısından çok daha mantıklı bir noktaya gelmiştir.
Referans noktasının toprak seviyesinin çok altında olduğu motor kontrol devreleri ve kesintisiz güç kaynakları gibi güç kontrol devreleridir. Bu tip uygulamalarda akım ve gerilimler kullanıcıyı ve test ekipmanlarını tehdit edebilecek seviyede olabilir.  Hantek DSO1000S serisi el tipi osiloskoplar ile bu sorun ortadan kaldırılmış olup en doğru ve güvenilir ölçümün elde edilmesi sağlanmıştır.
Klasik tip osiloskopların girişlerinin referans noktaları cihazın ortak şase noktası ile birliştirilmiştir. Referans noktasının gerçek toprak seviyesi olmaması ve bu seviyenin sadece bir kanal üzerinden verilmesi ve diğer kanalın gerçek toprağa bağlanması durumunda giriş uçları arasında akım geçişi oluşur ve buda hem sizin için hayati risk oluşturu hem de cihazınızın arızalanmasına sebep olur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder